hersteldagen 2017

Beste collega,

Blijdschap, frustratie, trots, pijn, verdriet, … emoties maken deel uit van ons dagelijks leven. Al op jonge leeftijd leren kinderen hiermee omgaan. Ze doen dit in interactie met hun ouders en ruimere omgeving, soms onder complexe omstandigheden. Dat dit niet steeds eenvoudig is, blijkt uit het grote aantal kinderen en jongeren met emotionele problemen. Faalangst, depressie, rouw en agressie zijn slechts enkele voorbeelden van de problemen die zich doorheen de ontwikkeling kunnen stellen. De elfde editie van het Vlaams Congres Kinder- en JeugdPsychiatrie en –Psychotherapie heeft dan ook emoties als centraal thema. De hoofdsprekers gaan daarop in.
Agneta Fischer (Universiteit van Amsterdam) zoekt uit of emoties zin hebben. Carolien Rieffe (Universiteit Leiden) ziet emotie als een communicatiemiddel, Wim Beyers (UGent) verkent de positieve emoties van de verliefdheid, Laurence Claes (KU Leuven) de negatieve emoties van zelfverwonding, Geertrui Serneels (VUB) de getraumatiseerde emoties van vluchtelingen. Yanda van Rood (Universiteit Leiden) gaat in op hoe emoties de weg van het lichaam zoeken; Sarah Bal en Inge Antrop (UGent) schetsen het bijspijkeren van sociaal-emotionele vaardigheden bij adolescenten. Tine Daeseleire (The Human Link) ten slotte vraagt bijzondere aandacht voor de emoties van hulpverleners.
De oproep voor dit congres leverde een brede waaier aan bijdragen op, zowel in thema’s als presentatievormen.
Spoiler alert: keuzestress!
Het volledige programma kan u hier voor dag 1 en dag 2 terugvinden.

Met vriendelijke groeten,

Sarah Bal, Eric Schoentjes | Kinder- en Jeugdpsychiatrie, Universitair Ziekenhuis Gent
Alexis Dewaele, Herbert Roeyers, Petra Warreyn | Vakgroep Experimenteel-klinische en gezondheidspsychologie, UGent
Caroline Braet, Lien Goossens, Sandra Verbeken | Vakgroep Ontwikkelings-, persoonlijkheids- en sociale psychologie, UGent
Rik Van Nuffel, Jan Van Speybroeck | Vlaamse Vereniging Geestelijke Gezondheid
Het organisatiecomité